Waterwolven

  1. ...
  2. /Waterwolven

 

Stormvloed
“Het wachten is op de volgende stormvloed” schrijft Cordula Rooijendijk in haar boek ‘Waterwolven’. Wanneer weten we niet, maar dat die komt is zeker. ‘Waterwolven’ gaat over stormvloeden, dijkenbouwers en droogmakers en over mensen die al eeuwenlang proberen te voorkomen dat Nederland door het water wordt opgeslokt. Het is ook de beschrijving van de geschiedenis van Nederland aan de hand van de strijd met het water.
 
Visionairs
Het gaat over de Friezen, Groningers, Hollanders, Zeeuwen Brabanders en Gelderlanders die de zee en de grote rivieren buiten de deur willen houden. Het gaat ook over visionaire waterbouwkundigen als monnik Willem van Saeftinghe, de Brabantse dijkgraaf Andries Vierlingh, molenmaker Jan Adriaanszoon Leeghwater, baggeraar Adriaan Volker, Nicolaas Cruquius en Jan Anne Beijerinck. En natuurlijk over Cornelis Lely die een leven lang streed voor een dijk dwars door zee en Johan van Veen die het Deltaplan maakte. Een ijzersterk geloof in de maakbaarheid hadden deze mannen met elkaar gemeen.
 
Veiligheid versus natuur
Totdat in de twintigste eeuw de maakbaarheidsgedachte door postmodernisten opzij werd gezet. Sindsdien is er te weinig aandacht voor veiligheid en te veel voor ‘natuurbeleving' aldus Rooijendijk. Zij sluit haar boek dan ook af met een stevig pleidooi voor ophoging van de dijken in plaats van het huidige natuurvriendelijke ‘waterbeleid’. Logisch,
na lezing van het fascinerende ‘Waterwolven’.
 
Cordula Rooijendijk
Cordula Rooijendijk (1973) werd geboren in de Amsterdamse Bijlmermeer, en groeide op in Amstelveen. In 2001 studeerde ze af als sociaal geografie aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze, samen met de historici Geert Mak en Michiel Wagenaar, tot  2005 colleges gaf aan Nederlandse en buitenlandse studenten over de geschiedenis van Amsterdam. In 2005 promoveerde ze op het proefschrift ‘That city is mine!’ over de geschiedenis van stedelijke ideaalbeelden in Amsterdam en Rotterdam. Sindsdien werkt ze als zelfstandig onderzoeker en schrijver.
 
Kosten
Leden van Flevolandse bibliotheken betalen € 5,-. Niet leden € 7,50.
Kaarten zijn te koop bij boekhandel Selexyz Scheltema in Almere Stad, Plantage, Books and More in Almere Haven en de klantenservice een van de vestigingen van denieuwebibliotheek.
Reserveren via info@wsf-flevoland.nl (of info@plusbibliotheekflevoland.nl)
 
Waar en wanneer
Dinsdag 20 april van 20.00 uur tot 22.00 uur. Ontvangst vanaf 19.30 uur in denieuwezaal van denieuwebibliotheek, Stadhuisplein 101 in Almere Stad.
 
Voor meer informatie zie eindiglaagland.nl